Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eekhoorns gebruiken oversteekplaats A12

  •  
21-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
233 keer bekeken
  •  
eekhoorn

© Eekhoorn - Fotograaf MarijkeKemps

Voor het eerst werd afgelopen zomer vastgelegd dat eekhoorns bij het oversteken van de A12, bij Ede, de aangelegde faunaportalen gebruikten. Het gaat waarschijnlijk om twee verschillende eekhoorns.

Veilig oversteken

De faunaportalen werden in 2016 gemaakt tijdens de verbreding van de A12. Deze portalen worden vooral gebruikt voor matrix- en verkeersorden die boven de weg hangen. Maar deze portalen kunnen ook zo ingericht worden dat ze als oversteekplaats fungeren voor dieren zoals eekhoorns en boommarters. Op die manier worden er minder dieren doodgereden.
Langs de weg is een raster geplaatst met gladde schermen dat voorkomt dieren over het hek klimmen en ze worden begeleid naar faunaportalen of ecoducten. De dieren kunnen de faunaportalen bereiken door in touwen te klimmen die zijn gespannen tussen het portaal en de bosrijke kant van de weg. (Zie foto onderaan de tekst)
Eekhoorn steekt via het faunaportaal de A12 over (Bron: Heijmans)

Geduld

Het is niet zo vreemd dat het even duurt voordat de faunaportalen volop gebruikt worden. De grote constructie moet nog in de omgeving ‘nestelen’. Vreemde geurtjes moeten verdwijnen en vegetatie moet eromheen groeien zodat er genoeg dekking is om veilig over te kunnen steken. Sinds de plaatsing van de faunaportalen wordt er in ieder geval continu gemonitord met camera’s of de dieren ze ook echt gebruiken.
Faunaportaal

© Faunaportaal, foto: Vilmar Dijkstra

Aansluiting tussen de omgeving en het wegportaal door middel van touwen, vanaf de grond en vanuit bomen. (foto: Vilmar Dijkstra)
Bron: Nature Today , Zoogdiervereniging
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.