NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Een blauwe pissebed?

  Blauwe pissebed

  Heb jij wel eens een felblauwe pissebed gezien? Helaas heb je geen nieuwe soort ontdekt, maar gewoon een ziek exemplaar. Voor dit zieke diertje is het einde van zijn leven nabij. De pissebed heeft namelijk het iridovirus, vernoemd naar de Griekse godin Iris. Deze Griekse godin vormde in de mythologie een brug naar de aarde in de vorm van een regenboog. Die kleur wordt veroorzaakt door een ophoping van virusdeeltjes, die het licht reflecteren. Het virus zorgt ervoor dat de kleine beestje nog maar nauwelijks kunnen bewegen. Na de infectie leven ze nog een week of vier. Na twee of drie weken krijgt hij zijn blauwe verschijning.

  Het virus komt vooral voor bij de pissebedden die in tuinen leven. De pissebedden leven hier dicht op elkaar, waardoor het virus erg makkelijk verspreid kan worden. Doordat het beestje niet meer makkelijk kan bewegen na de infectie, valt hij makkelijk ten prooi aan soortgenoten of vogels. Pissebedden wijken namelijk niet voor een beetje kannibalisme onder hun eigen soortgenoten, maar in dit geval is dat niet zo’n goed idee. Zo’n tien tot twintig procent van de pissebedden gaat dood aan dit virus. Het virus kan niet overgedragen worden op de mens, dus geen paniek!

  Sylvia van der Horst dacht een filmpje te maken van een bijzonder mooie pissebed, maar kwam later tot de conclusie dat het beestje ziek was: ‘In mijn voortuin zo’n mooie pissebed gezien. Blijkt het beestje een virus te hebben.’ Hieronder kun je het filmpje bekijken!

  Zie je geen filmpje? Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.

  Geplaatst in: Weetjes

Meer in Weetjes