Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een derde van Europese vogels bedreigd

  •  
03-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
_K7_3802.jpg

© Zomertortel. Foto: Rob Buiter

Eén op de drie Europese vogels wordt ernstig bedreigd. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. De belangrijkste oorzaken zijn intensivering van de landbouw en verdwijnen van het leefgebied. De zomertortel en de veldleeuwerik zijn schrijnende voorbeelden.
Uitsterven
Uit het EU-rapport blijkt dat één op de drie vogelsoorten in Europa met uitsterven wordt bedreigd. Met name de zomertortel, veldleeuwerik en ortolaan zijn hard getroffen, met een achteruitgang van rond de 90 procent. In Nederland zien we een vergelijkbaar beeld. De veldleeuwerik en de zomertortel zijn met meer dan 90 procent afgenomen en de ortolaan is in ons land inmiddels uitgestorven.
veldleeuwerik_WillemdeWolf
Veldleeuwerik. Fotograaf: WillemdeWolf  
Bescherming
Tegelijkertijd laat het onderzoek ook zien dat goede bescherming werkt: zo is het aantal kraanvogels in heel Europa toegenomen dankzij de Europese natuurwetgeving (Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn).
Kraanvogels-2
Kraanvogels
Uitkleding
Het onderzoek valt samen met de consultatieronde van de Europese Commissie, waarbij het bekijkt of de huidige Europese natuurbeschermingswetten nog werken. Natuurorganisaties in heel Europa maken zich zorgen dat deze consultatie leidt tot een uitkleding van de wetten en dat de natuur daardoor de bescherming verliest die het nodig heeft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.