Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste lustrum Zandmotor

  •  
14-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
22752152577_c5febc0d78_k-2

© Luchtfoto zandmotor Rijkswaterstaat - Fotograaf Joop van Houdt

In 2011 werd bij Kijkduin een nieuwe manier van kustverdediging aangelegd: de zandmotor. In plaats van om de zoveel jaar een hap zand op of voor de kust te leggen, werden nu ineens vele miljoenen kuubs zand van de bodem van de Noordzee, in een soort schiereiland tegen het strand aangelegd. Door wind en stroming zou dat dan vanzelf langs de kust worden verspreid.
Succes
Het project van de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat is van meet af aan door verschillende partijen gevolgd, onder andere door ARK Natuurontwikkeling. Leo Linnartz van Ark is tot nu toe enthousiast over het project. 'Door de spontane dynamiek zijn veel pionierduintjes ontstaan, en is ook een soort 'mini-wad' gevormd. In plaats van alleen maar hard zand, zie je op verschillende plekken slib, waar allerlei bodemdieren en vervolgens ook vogels van profiteren.'
Lange termijn
Het project wordt ook gevolgd door onderzoekers van Wageningen University and Research. Jeroen Wijsman geeft leiding aan het onderzoek naar bodemdieren. 'We zien nu veel meer variatie in bodemdieren, door de variatie in habitats. Maar de zandmotor was ook bedoeld om te kijken of het helpt, wanneer je niet iedere vijf jaar de bodem verstoort door er een hap zand op te gooien. Die mogelijke voordelen zouden dus de komende jaren aan het licht moeten komen.'
Leo Linnartz en Jeroen Wijsman

© Rob Buiter

Foto Leo Linnartz (l) en Jeroen Wijsman: Rob Buiter
Meer informatie over de zandmotor staat op de  eigen site van Rijkswaterstaat
Vroege Vogels TV maakte in mei 2015 deze reportage over de Zandmotor:

Meer over:

zandmotor
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.