Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ecosysteem Spitsbergen al eerder in de war

  •  
04-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
meertjesonderzoek_Spitsbergen

© foto: Henny Radstaak

De opwarming van het Arctische gebied verandert al vanaf halverwege de jaren negentig het ecosysteem op o.a. Spitsbergen. Dat is de conclusie van een internationaal team van onderzoekers, dat zich baseert op gegevens die verzameld zijn tijdens de SEES-expeditie van 2015, toen ruim 50 Nederlandse wetenschappers uit allerlei geledingen onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering hebben gedaan op Spitsbergen. Recent leidde de opwarming daar al tot lawines in Longyearbyen, de de belangrijkste plaats op Spitsbergen, waarbij woningen onder de sneeuw bedolven raakten. 
De eerste resultaten van de expeditie laten nu zien dat de effecten van klimaatverandering al veel eerder begonnen dan werd aangenomen. Vanaf 1995 werden de periodes van dooi langer, en is er een sterke toename te zien in onder andere de algengroei, dat een van de gevolgen is van een warmer wordende omgeving. Dr. Wim Hoek, geomorfoloog aan de Universiteit Utrecht, boorde tijdens de SEES-expeditie vanuit een rubber bootje boorkernen op uit een afgelegen meertje op Barentsøya, op Oost Spitsbergen. In dit soort meertjes in de laatste paar duizend jaar aan klimaat- en vegetatiegeschiedenis opgeslagen in de lagen modder op de bodem. Doordat het gebied onbewoond is, is er geen sprake van directe menselijke invloed en zijn de gemeten veranderingen toe te schrijven aan grootschalige klimaatveranderingen, zeggen de onderzoekers.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.