Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste Smart Park ter wereld gecreëerd in Rwanda

  •  
17-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Smart Park Rwanda

© Bron: ShadowView - Internet of Life

In het Akagera National Park in Rwanda is het eerste Smart Park ter wereld gecreëerd. Met een sensornetwerk biedt het Smart Park nieuwe mogelijkheden om bedreigde dieren en de natuur beter te beschermen in het wildreservaat.

Sensoren

De sensoren zijn bevestigd aan rangers, voertuigen van personeel en bezoekers, en gereedschap. Om de data van de sensoren te kunnen verzamelen, is er een privaat communicatienetwerk aangelegd in het 1122 vierkante kilometers grote wildpark. Het Smart Park is gerealiseerd door de Nederlandse natuurorganisaties ShadowView en The Internet of Life in samenwerking met African Parks.

Beter beheer

De sensordata wordt in de controlekamer van het park beheerd. Met deze data kunnen de beheerders in het park beter worden aangestuurd. Gecombineerd met andere data die wordt verzameld van bijvoorbeeld de locaties van olifanten en leeuwen is het ook mogelijk om een beter beeld te krijgen van de bewegingen in afgelegen gebieden. Voorheen was het moeilijk om het grote gebied te managen, maar met behulp van de Smart Park-oplossing wordt er een 'real time situational awareness' gecreëerd die nodig is om bedreigde dieren te beschermen tegen moderne gevaren.
“Deze technologie biedt enorme mogelijkheden, is eenvoudig en betaalbaar. De oplossing heeft er in Akagera voor gezorgd dat we de logistiek van voertuigen en personeel beter konden managen. We krijgen nu op een centrale plek een live overzicht van bewegingen en werkzaamheden in het park”, vertelt Jes Gruner, park manager van Akagera. “Het grootste voordeel is dat dit systeem meer veiligheid biedt voor onze dieren en het groeiende aantal toeristen. Deze techniek kan een ware game changer worden voor natuurbescherming in Afrika.”

Uitbreiden

De afgelopen zes maanden is de techniek uitgebreid getest in het park. Het systeem is zwaarbeveiligd en nauwelijks te hacken. De afgelopen maanden is het systeem geen enkele keer offline geweest. Het systeem heeft geen internet nodig, wat het ideaal maakt voor een uitgestrekt en afgelegen gebied. ShadowView en The Internet of Life gaan door met het verbeteren van de Smart Park-oplossing in Akagera National Park. In de toekomst willen ze het systeem uitbreiden door sensoren aan te brengen op bedreigde dieren en op hekwerken, het monitoren van cameravallen en het monitoren van machines en installaties.
Bekijk hieronder een filmpje van het Smart Park, bron: ShadowView/Internet of Life:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.