NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Eerste zoogdieren gezien op de Marker Wadden

  MarkerWadden_Natuurmonumenten
  MarkerWadden - Bron Natuurmonumenten

  Op één dag hebben zo’n 90 vrijwillige onderzoekers vele planten- en diersoorten op de Marker Wadden geteld. De nieuwe eilandengroep in het Markermeer bruist van het leven. De eilandengroep is nog in aanleg en de biodiversiteit is er nu al enorm. De ontdekking van de eerste vleermuizen en vele vogelsoorten is opzienbarend. Natuurmonumenten organiseerde op 14 juni een ‘1000-soortendag’ waar vogelaars, duikers, insectenkenners, visonderzoekers en andere amateurbiologen op land, in het water en de lucht waarnemingen hebben verzameld.

  De eerste vleermuizen zijn in de nacht gespot met een automatische batdetector. De onderzoekers zagen een gewone dwergvleermuis, een soort die meestal in gebouwen zit. Die heeft dus flink wat kilometers afgelegd. Heel bijzonder is dat ook de kleine dwergvleermuis is gezien. Verder zagen de vrijwilligers een laatvlieger en de ruige dwergvleermuis. Dit zijn de eerste zoogdieren die onderzoekers op de Marker Wadden hebben waargenomen.

  Goede waterkwaliteit

  De duikers ontdekten kranswieren in de bassins op het eiland, een belangrijk teken dat de waterkwaliteit goed is. Verder werden in het water tussen de eilanden volop vislarven, aasgarnalen en watervlooien aangetroffen. Een expert werd verrast twaalf verschillende soorten loopkevers.

  De onderzoekers zagen op één dag ongeveer vijftig verschillende soorten vogels en 120 soorten verschillende soorten planten. Vooral de ijseend wekte veel enthousiaste reacties op. Ook zag men al tien geoorde futen en veertig casarca’s, een oranjebruin gekleurde eendensoort. En natuurlijk troffen de onderzoekers vele insecten aan, waaronder ook de zwervende heidelibelle.

  Utopia voor onderzoekers

  Voor onderzoekers is Marker Wadden een uniek experiment. De nieuwe eilandengroep is aangelegd met slib, zand en klei uit het Markermeer. Rond de eilanden wordt slib ingevangen, waardoor het water helderder wordt en het onderwaterleven weer op gang komt. Boven water profiteren planten en dieren van het nieuwe, gevarieerde land.

  Bron: Natuurmonumenten

  Geplaatst in: Nieuws