Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eieren zoeken met varkens

  •  
15-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Josse Haarhuis

© Fotograaf: Jeannette Parramnore

In Houten hebben ze iets nieuws bedacht om de overlast van ganzen tegen te gaan: met varkens. Vanaf volgende week worden tien biggen de wei ingestuurd om ganzeneieren op te eten, tot half september als de ganzen weer weggaan. Maar hoe weet een big wat een ganzenei is?
Tussen de Rondweg om Houten-Zuid en het Amsterdam-Rijnkanaal ligt een grote broedplaats voor de ganzen. Het is een gebied van de gemeente Houten waar afstroomwater op een natuurlijke manier gezuiverd wordt. De grauwe ganzen bouwen graag langs de waterlopen in dit biezenveld hun nesten. Tot nu toe werden de eieren hier geprikt. Dit jaar wordt bekeken in hoeverre varkens het broedsucces kunnen beperken.
De varkens gaan een keer per week onder toeziend oog van eigenaar J osse Haarhuis over het terrein. Daarbij wordt geregistreerd hoeveel nesten er gevonden zijn. Regelmatig worden alle nesten in het gebied geteld.
De provincie Utrecht zoekt naar meer natuurlijke en diervriendelijke methoden om de grauwe gans te beheren. Om het broedsucces te verminderen, behandelen vrijwilligers in de provincie ganzeneieren. Dat is niet overal goed mogelijk. Daarom gaat de provincie een proef houden met het inzetten van varkens. 
Varkenshoeder wordt verslaggever
Wat is een reportage over varkens als ze niet willen knorren? Dan zet je de varkenshoeder zelf aan het werk! Josse haalt alles uit de kast om ze geluid te laten maken: bijvoeren, achter ze aan hollen, zelf knorgeluiden maken... Maar nee, ze hebben geen zin. Ik, Jeannette Parramore, besluit Josse voor verslaggever te laten spelen: gewapend met microfoon en recorder gaat hij midden tussen de beesten zitten. Het resultaat? Luister maar naar de reportage zondag.

Meer over:

kolganzen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.