Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Einde aan het statiegeld?

  •  
11-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plastic_13.jpg
Het statiegeldsysteem in Nederland staat enorm onder druk. De emballage op grote PET flessen dreigt per 1 januari 2015 zelfs te verdwijnen. En dat terwijl verschillende landen in Europa nu juist van plan zijn om zo’n systeem of een uitbreiding ervan in te voeren. Volgens Robbert van Duin van Recycling Netwerk is ons huidige model juist goed voor het milieu en voor onze portemonnee. Sterker nog, wat hem betreft gaan we op nog veel meer statiegeld heffen.
Uit onderzoek van CE Delft blijkt nu dat de besluiten over de mogelijke afschaffing van het statiegeld op flessen gebaseerd zijn op een wetenschappelijke studie uit 2012 waarin de kosten van het systeem zwaar zijn overdreven en de opbrengsten sterk zijn onderschat. Zo bleek dat de kosten van het statiegeldsysteem veel lager zijn dan de kosten die destijds aan de Tweede Kamer zijn voorgespiegeld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.