Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Elk jaar 300.000 tekenbeten in stedelijk gebied

  •  
03-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tekenbeet.jpg

© Rode ring op huid na tekenbeet. Fotograaf: Stefan Kellner

Eén op de 5 tekenbeten vindt plaats binnen het stedelijk gebied. Dat blijkt uit een onderzoek naar tekenbeet-meldingen op Tekenradar.nl.  De meeste tekenbeten vinden plaats in het buitengebied, maar ook binnen stedelijk gebied worden dus veel mensen gebeten.

Ziekte van Lyme

In stedelijk gebied dragen teken minder vaak de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In het buitengebied draagt ongeveer 1 op de 5 teken deze bacterie bij zich, in stedelijk gebied is dat 1 op de 6 à 7 teken. Niet iedereen krijgt de ziekte van Lyme na een beet met een besmette teek. Jaarlijks krijgen naar schatting ongeveer 4.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet binnen het stedelijk gebied.
Ook in het stedelijk gebied is het dus belangrijk om te blijven controleren. Verwijder een teek zo snel mogelijk als hij gebeten heeft. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt.
De website Tekenradar.nl toont elke dag de verwachte tekenactiviteit per regio. Nu de temperatuur stijgt, neemt ook het aantal meldingen van tekenbeten toe.
Bron: Tekenradar.nl

Meer over:

teken, tekenbeet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.