NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • En verder: De fenolijn & Botanische bandiet

  IJs aan een zijden draadje
  Aan een zijden draadje.. Fotograaf: Margr73t

  Terwijl het enkele weken geleden nog leek of de lente al was begonnen is de natuur met de vrieskou en sneeuwval vrijwel tot stilstand gekomen. Volgens de Natuurkalender van Arnold van Vliet (Wageningen Universiteit) lag de natuur half januari ongeveer een maand voor op schema. Met onder andere bloeiende sneeuwklokjes, narcissen en krokussen. Veel van deze bloeiers kunnen het beetje vorst van deze week wel verdragen.

  Tot 13 januari lag de gemiddelde temperatuur drie graden hoger dan normaal. Ook december was ruim drie graden warmer dan het gemiddelde van 50 jaar geleden, aldus Van Vliet. Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338.

  Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender.

  Botanische bandieten

  In de serie “Botanische bandieten” gaan we met botanisch filosoof Norbert Peeters langs de planten die we als invasieve exoot bestempelen. Planten die ongebreideld voortwoekeren en vaak onze inheemse soorten verdringen. Maar ooit zijn ze naar Nederland gehaald vanwege hun nut of schoonheid. Deze keer: rododendron.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media