NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • En verder: Fenolijn & Botanische bandiet

  bijeneters-bonteklepper
  Fotograaf: Bonteklepper

  De bijeneter had afgelopen jaar een goed broedseizoen in Nederland. Deze week bracht de werkgroep Bijeneters de laatste cijfers naar buiten van deze prachtig gekleurde vogel. In 2018 zijn er zeven broedgevallen geteld. Zes paartjes bijeneters hebben in Limburg gebroed. De werkgroep vermoedt dat het zonnige, droge voorjaar en de zomer goed uit heeft gepakt voor de vogel in Nederland. Broedgevallen van deze van oorsprong zuidelijke soort worden al sinds 1964 gezien. Maar sinds enkele jaren lijkt de bijeneter toe te nemen in ons land. Uit braakbalonderzoek blijkt dat ze vooral dol zijn op wespen, honingbijen en hommels (83%).

  Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender.

  Botanische bandieten

  In de serie “Botanische bandieten” gaan we met botanisch filosoof Norbert Peeters langs de planten die we als invasieve exoot bestempelen. Planten die ongebreideld voortwoekeren en vaak onze inheemse soorten verdringen. Maar ooit zijn ze naar Nederland gehaald vanwege hun nut of schoonheid. Deze keer: groot kroosvaren.

   

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media