NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • En verder: Fenolijn, Slot Klimaattop Polen, Red het veen

  grutto
  Rob Buiter

  Ook dit jaar is het broedseizoen voor de Nationale Vogel van Nederland, de grutto dramatisch verlopen. Dat maakte Vogelbescherming Nederland deze week bekend. In 2018 zijn in totaal zo’n 6500 gruttokuikens geteld. Terwijl er zeker 13.600 jongen nodig zijn om de achteruitgang van de zeer bedreigde weidevogel te stoppen. Onze Nationale Vogel gaat al jarenlang achteruit. En dat terwijl het leeuwendeel van de Europese grutto’s broedt in ons land. De oorzaken van de achteruitgang zijn bekend, zoals te weinig insecten, te hoge predatie en droge bloemloze graslanden, die ook nog eens te vroeg worden gemaaid. Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender

  Slaagt de klimaattop in Katowice?

  Dit weekend eindigt de klimaattop in het Poolse kolenstadje Katowice. De grote vraag is of de wereld een stap verder is gekomen in de oplossing van het klimaatprobleem. In Vroege Vogels spreken we met de Nederlandse klimaatgezant, Marcel Beukeboom, die namens Nederland onderhandelt op de top.

  Op de klimaattop (COP24) in het Poolse Katowice gaat het over het terugdringen van broeikasgassen, over hoe landen zich gaan aanpassen aan klimaatverandering en over de vraag wie de ‘klimaatkosten’ gaat betalen.

  Enkele weken geleden verscheen een alarmerend rapport van het Milieubureau van de VN. De conclusie: de kloof tussen de uitstoot van broeikasgassen en de doelstellingen in het klimaatakkoord van Parijs lijkt groter dan ooit. Volgens de VN wordt er in 2030 tussen de 13 en 15 miljard ton te veel uitgestoten om dit doel te kunnen bereiken. 

  In oktober kwam het wetenschappelijk klimaatpanel van de VN, het IPCC met een ander alarmerend rapport. Hiervan is de conclusie: de wereldwijde temperatuurstijging kan en moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming van de aarde is qua impact op de planeet desastreus volgens het IPCC. Het rapport wordt gezien als een allerlaatste waarschuwing en kans om desastreuze opwarming van de aarde te beperken. Zo moet de wereldwijde uitstoot van CO2 al in 2030 zijn gehalveerd, voordat de uitstoot uiterlijk twintig jaar later tot nul is gedaald.

  Red het veen

  Veengebieden verdrogen in Nederland en stoten per jaar vele megatonnen aan CO2 uit. In een tijd waarin we proberen dit broeikasgas juist minder in onze atmosfeer te laten komen, ligt hier een flinke opgave. Groen Links Tweedekamerlid Laura Bromet komt daarom nu met een initiatiefnota om het milieu en het veen te redden.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media