Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verder: Fenolijn, Botanische bandiet, biomassacentrale

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grutto

© Rob Buiter

Fenolijn

Goed nieuws voor de grutto. De Europese Commissie zei deze week er alles aan te doen om Frankrijk te beletten om weer te gaan jagen op onze nationale vogel. De Fransen houden tot nu toe de optie open om het schieten op grutto’s volgend jaar weer toe te staan. Volgens de commissie is Frankrijk verantwoordelijk voor naleving van de Europese vogelrichtlijn. En mag de jacht op een vogelsoort niet plaatsvinden als de betreffende soort in aantal afneemt.
Stel dat de Fransen deze regels aan hun laars lappen, dan kunnen er flinke boetes en zelfs dwangsommen aan hen worden opgelegd. Overigens meldde de commissie niets over de huidige Franse jacht op een andere kwetsbare weidevogel, de wulp. In 2019 de vogelsoort van het jaar. De Bond Friese vogelwachten is een petitie gestart om Europa te verzoeken om deze jacht op Europees niveau te verbieden.  Teken ook de petitie .
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .

Botanische bandieten

In de serie “Botanische bandieten” gaan we met botanisch filosoof Norbert Peeters langs de planten die we als invasieve exoot bestempelen. Planten die ongebreideld voortwoekeren en vaak onze inheemse soorten verdringen. Maar ooit zijn ze naar Nederland gehaald vanwege hun nut of schoonheid. Deze keer: reuzenbalsemien.

Protest tegen biomassacentrale Diemen

Energiebedrijf NUON heeft verregaande plannen voor de bouw van een biomassacentrale in Diemen. En dat leidt tot veel discussie, zowel binnen de gemeente als daarbuiten. Bewoners, milieuorganisaties, een groep hoogleraren, de gemeenteraad, zelfs de wethouder duurzaamheid van de gemeente Diemen: ze zijn allemaal in principe tegen. Maar het is de vraag of ze de komst van de centrale kunnen tegen houden. Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB (Mobilisation for the environment) is ervan overtuigd dat het wel kan. Volgens hem zijn de gevolgen van de biomassacentrale voor het milieu groot en zullen allerlei normen worden overschreden. Zo zou het nabij gelegen natuurgebied het Naardermeer zelfs kunnen gaan kampen met de gevolgen van de uitstoot van de centrale. Beheerder Natuurmonumenten stuurde deze week een brandbrief naar Diemen. Deze week kwam de gemeenteraad in Diemen bijeen om te praten over de voorgenomen plannen. 

Meer over:

fenolijn, grutto
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.