NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Encyclopedie van het leven

  Groene_20knolamaniet.jpg

  De Encyclopedia of Life is een omvangrijk internetinitiatief van de Verenigde Staten en van Europese en andere landen. De site die dinsdag online ging moet een wereldwijde soortenbank vormen. De benodigde gegevensverzameling gaat zo'n 10 jaar duren en circa 12,5 miljoen dollar kosten. Uiteindelijk moet deze website 1,8 miljoen pagina’s gaan omvatten, een voor elke Aardse soort die ooit een Latijnse naam heeft gekregen.

  De belangstelling was zo overweldigend dat de server vrijwel meteen plat ging. Er werden 11,5 miljoen bezoekers geregistreerd binnen vijfenhalf uur (inclusief twee uur downtime). Populairste soort bleek de groene knolamaniet (Amanita phalloides), een van de giftigste paddenstoelen ter wereld.

  De encyclopedie is nog lang niet compleet. Voor een miljoen soorten zijn pagina’s gereserveerd, maar het overgrote deel bevat alleen een naam en summiere gegevens over de afstamming.

  Van 30.000 soorten zijn iets uitgebreidere gegevens beschikbaar dankzij koppeling met bestaande databanken. En van twee dozijn soorten, inclusief die knolamaniet, zijn uitgebreide voorbeeldpagina’s gemaakt om te laten zien hoe de encyclopedie uiteindelijk moet worden.

  Bron: naturenews, Associated Press.

  Geplaatst in: Nieuws