Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Enorme verrassing': grote spitskop ontdekt bij Naturalis

  •  
29-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
grote spitskop foto

© grote spitskop, bron: Roy Kleukers

Een populatie van de grote spitskop is deze week gevonden in een aangeplante grasvlakte bij het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden. Het lijkt erop dat deze sprinkhaan bezig is zich te vestigen in Nederland.
De laatste jaren worden er steeds vaker mediterrane soorten gevonden in ons land. Maar ook zuidelijke cicaden en krekels blijken het hier prima naar de zin te hebben. Gaat Nederland klinken als een Frans terras in de zomer? In Vroege Vogels Radio gingen we op zoek naar mediterranen soorten.
In de reportage noemde Roy Kleukers dat de sprinkhanensoort de grote spitskop nog verwacht wordt in Nederland. Er waren wel al een aantal meldingen geweest van de soort maar nog geen bewijs dat de soort hier gevestigd is.

Verrassing!

Maar toen kregen we deze week een bericht van Roy: “We hadden gisteravond een preview van het nieuwe museum van Naturalis. Bij het teruglopen naar het station hoorde Daan Drukker een hard zoemend geluid: de grote spitskop! Er zaten drie mannetjes te zingen, dus er lijkt daar een populatie aanwezig. Ik had deze soort weliswaar voorspeld in de laatste uitzending van Vroege Vogels, maar dat hij in de achtertuin van Naturalis zit komt als een enorme verrassing.”
grote spitskop ontdekt

© De ontdekking van de grote spitskop bij Naturalis, bron: Roy Kleukers

Grote spitskop

Deze grote spitskop komt algemeen voor in Zuid- en Midden-Europa. Op plekken zoals ruig begroeide, meestal vochtige plaatsen. In Zuid-België waren er al wel populaties bekend dus de soort is bezig met een opmars.
Omdat deze sprinkhaan gevonden is bij Naturalis in Leiden, zal de soort al op meer plekken in Nederland voor kunnen komen. De komende dagen worden natuurwaarnemers opgeroepen om te letten op deze soort en waarnemingen door te geven op Waarneming.nl.
Zondag 1 september is Vroege Vogels Radio te horen vanuit het nieuwe Naturalis. Het verbouwde museum gaat die dag na drie jaar weer open.
Bron: NatuurToday, Roy Kleukers
spitskop kop

© grote spitskop van dichtbij, bron: Roy Kleukers

Grote spitskop van dichtbij, bron: Roy Kleukers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.