NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Essentaksterfte is verder geëscaleerd

  es
  Essen

  Om de essentaksterfte in Nederland in kaart te brengen ging in juni Essentaksterfte.nu live. Bij 60 procent van de ruim 600 waarnemingen werd essentaksterfte waargenomen. In 20 procent waren alle bomen ziek. In de noordelijke provincies zijn relatief de meeste zieke bomen gemeld. Tot nu toe zijn 147 ‘gezonde’ bomen geselecteerd om te testen op gevoeligheid voor de schimmel.

  De ziekte essentaksterfte is het afgelopen jaar verder geëscaleerd. Beheerders zijn door het hele land bezig met de kap van zieke essen waarmee de es langzaam uit het Nederlandse bos en landschap aan het verdwijnen is. Deze ontwikkeling heeft een grote impact want de inheemse es speelt een belangrijke rol in een aantal typisch Nederlandse ecosystemen, vooral op rijke vochtige groeiplaatsen.

  Essentaksterfte.nu

  De es is niet zomaar door andere boomsoorten te vervangen en er zal dus hard gewerkt moeten worden aan het terugkrijgen van ziektetolerante essen. De basis daarvoor is het verzamelen van potentieel resistente bomen. Om snel een beeld te krijgen waar nog gezonde essen staan tussen zieke en dode bomen hebben we de hulp van het publiek ingeroepen. Vanaf eind juni 2017 kan iedereen de mate van aantasting door essentaksterfte doorgeven via www.essentaksterfte.nu.

  Lees meer over dit onderzoek

  Bron: Nature Today, Centrum voor Genetische Bronnen NederlandWageningen University & Research en Wageningen University

  Geplaatst in: Nieuws

Meer in Nieuws