Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eten roofvogels steeds meer postduiven?

  •  
07-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
415 keer bekeken
  •  
rob_bijlsma

© foto: Henny Radstaak

De roofvogelstand is onnatuurlijk hoog. Dat zeggen de postduivenhouders, die daarom deze zomer een petitie hebben aangeboden aan Tweede Kamerleden. Volgens de postduivenhouders zouden al duizenden van hun vogels het loodje hebben gelegd. Ze willen dat roofvogels niet langer worden beschermd, omdat die hun dieren uit de lucht zouden plukken. Jonge duiven zouden niet meer goed getraind kunnen worden omdat roofvogels het vooral op jonge duiven hebben gemunt. De duivenhouders willen een verbod op het plaatsen van nestkasten voor roofvogels. Ze vinden dat er door menselijk ingrijpen sprake is van een onnatuurlijke roofvogelstand.
Rob Bijlsma is roofvogeldeskundige en doet al ruim 40 jaar onderzoek naar o.a. de prooiresten van roofvogels. Vooral havik en de laatste decennia ook slechtvalk zijn de voornaamste vijanden van de postduif. Dit jarenlange onderzoek wijst uit dat deze soorten verantwoordelijk zijn voor het uit de lucht plukken van slechts enkele procenten van de totale hoeveelheid postduiven. En bovendien is het ook niet zo dat de hoeveelheid roofvogels ongebreideld toeneemt. De hoeveelheid haviken is al jarenlang landelijk gezien stabiel en de toename van het aantal slechtvalken is inmiddels aan het afvlakken. Meer exacte cijfers op de site van de Werkgroep Roofvogels Nederland .

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.