Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU breidt exotenlijst uit met twaalf soorten

  •  
20-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
paartje_WBH_Nuenen_Jaap_Mulder.jpg

© Wasbeerhonden, foto: Jaap Mulder Latrine van wasbeerhonden, foto: Jaap Mulder

De Europese Raad van Ministers heeft besloten om twaalf invasieve exoten toe te voegen aan de exotenlijst die vorig jaar is vastgesteld. Op deze lijst stonden al 37 schadelijke uitheemse planten en dieren. Onder andere de wasbeerhond, de reuzenberenklauw en de nijlgans worden aan de lijst toegevoegd en zullen actief bestreden en beheerd moeten gaan worden.

Twaalf dier- en plantensoorten

De invasieve exoten moeten in alle landen van de Europese Unie worden bestreden om de inheemse natuur te beschermen. De import en verhandeling van deze soorten is verboden. Op 19 juni is de Europese Raad van Ministers het eens geworden over uitbreiding van de lijst met drie dieren (wasbeerhond, muskusrat en nijlgans), zes landplanten (zijdeplant, mammoetblad, reuzenberenklauw, reuzenbalsemien, microstegium en lampenpoetsergras), en drie waterplanten (alligatorweed, smalle waterpest en ongelijkbladig vederkruid).
De stichting platforum Stop invasieve exoten is blij met de uitbreiding. Voorzitter Wilfred Reinhold: “Deze aanvulling is een opsteker voor de natuur, het waterbeheer en de gezondheid. Reuzenberenklauw en reuzenbalsemien komen hier bijvoorbeeld al veel voor en overwoekeren alles. Dat is niet alleen schadelijk voor de inheemse planten, maar ook voor de dieren die daarvan afhankelijk zijn."
Op de website van de Europese Unie is nog niets te vinden over de uitbreiding. Het nieuws van de toegevoegde soorten komt van de website van Birdlife International.

Meer over:

invasieve exoot
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.