Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU-hof: strikte voorwaarden aan stikstofbeleid

  •  
07-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
uitstoot

© bron: pixabay

Het Nederlandse stikstofbeleid rond vergunningen voor agrarische bedrijven bij natuurgebieden moet aan strikte voorwaarden voldoen. Zo moeten de gevolgen van het weiden van vee en of het in de bodem brengen van meststoffen wetenschappelijk worden getoetst en moet worden uitgegaan van de huidige, feitelijke situatie en niet het verwachte natuurherstel.
Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald in twee zaken die Nederlandse milieuorganisaties hadden aangespannen over nieuwe vergunningen voor landbouwbedrijven bij zogeheten Natura 2000-gebieden in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. Die provincies hadden hun bezwaren afgewezen.

Programma Aanpak Stikstof

De Raad van State had het EU-Hof om advies gevraagd en moet nu invulling geven aan de uitspraak. Die zou kunnen betekenen dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) moet worden aangepast. Het PAS is opgezet voor zowel natuurherstel als nieuwe economische activiteiten bij zogeheten Natura 2000-gebieden.
Uitbreiding van boerenbedrijven zorgt voor extra stikstof in de omgeving. Daardoor verzuurt de bodem met funeste gevolgen voor bepaalde planten en dieren, terwijl EU-landen kwetsbare natuurgebieden, zoals De Peel, juist moeten beschermen.
De advocaat-generaal van het hof in Luxemburg had afgelopen zomer een scherp advies gegeven. Milieuorganisaties hadden op grond daarvan gehoopt dat het hof het stikstofprogramma onderuit zou halen. Maar zo zwart-wit is de uitspraak niet, aldus een woordvoerder van het hof.
Milieudefensie noemt de uitspraak “goed nieuws voor de natuur en onze gezondheid. Het betekent dat Nederland moet stoppen met het uitstoten van veel te veel stikstof.”
Veel Nederlandse rechtszaken over vergunningen waren stilgelegd in afwachting van de uitspraak. Daar kan de Raad van State , de hoogste bestuursrechter, nu mee aan de slag.

"Natuurbeleid onvoldoende"

Milieuorganisaties zijn blij met de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over het Nederlandse stikstofbeleid. Volgens Mobilisation for the Environment, een van de organisaties die de zaak aanspanden, maakt het oordeel duidelijk dat het Nederlandse natuurbeleid zwaar onvoldoende is en dat de overheid nu echt aan de slag moet.
Volgens Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment, is het Nederlandse natuurvergunningbeleid van tafel geveegd. ,,Duizenden natuurvergunningen voor bedrijfsuitbreidingen die sinds 2015 zijn verleend, hadden nooit mogen worden afgegeven", stelt hij. Het gaat volgens hem niet alleen om uitbreidingen van veehouderijen. De organisatie gaat ook verzoeken indienen om de natuurvergunningen van de drie nieuwe kolencentrales van RWE (Eemshaven), Engie en E.ON/Uniper (beide Rotterdam) in te trekken.
Bron: ANP
In de radio-uitzending van 4 november sprak Vroege Vogels met Johan Vollenbroek van de milieu-organisatie MOB over PAS, luister het gesprek terug. Na deze uitspraak van het EU-hof gaf Vollenbroek een reactie in onze uitzending:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.