Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU-onderhandelingen schone lucht mislukt

  •  
22-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schone_lucht.jpg
De EU-landen zijn er dinsdagavond in Brussel opnieuw niet in geslaagd het eens te worden over het verlagen van nationale plafonds voor de uitstoot van schadelijke stoffen. De lidstaten steggelen al maandenlang over een voorstel van Brussel om de luchtkwaliteit in de EU het komende decennium aan te pakken. 
EU-agenda
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu), die de onderhandelingen sinds januari leidt, is zeer gebrand op resultaat omdat het onderwerp na 1 juli van de EU-agenda dreigt te vallen. Maar ze slaagde er niet in de landen op één lijn te krijgen.Volgens haar woordvoerder geeft Nederland het niet op en werkt Dijksma achter de schermen aan een oplossing.
Schadelijke stoffen
Al sinds 2013 wil de Europese Commissie stoffen als zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx), methaan (CH4), ammoniak (NH3) en fijnstof terugdringen, met 52 procent. Volgens de commissie overlijden jaarlijks 400.000 mensen vroegtijdig als gevolg van luchtvervuiling. Die wordt niet alleen door auto's en industrie veroorzaakt maar ook door varkens en koeien. Agrarische lidstaten willen daarom minder ver gaan.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.