Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU stemt over gebruik onkruidverdelger glyfosaat

  •  
09-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Glyfosaat - roundup

© Bron: Global Justice Now via Flickr.com

Negen november wordt er door de lidstaten van de Europese Unie gestemd over het gebruik van Glyfosaat, het meest gebruikte bestrijdingsmiddel ter wereld. De onkruidverdelger, voornamelijk bekend van het merk Roundup, is omstreden. Hoogstwaarschijnlijk is het middel schadelijk voor de gezondheid van dier en mens. 

Schadelijkheid glyfosaat

Hoe schadelijk glyfosaat werkelijk is zijn onderzoekers het niet over eens. Verschillende milieu-organisaties zijn tegen het middel vanwege de gevaren die het middel mogelijk met zich mee neemt. Daarnaast zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat glysofaat kankerverwekkend is. "Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat glyfosaat kankerverwekkend is, als je het binnenkrijgt", vertelt hoogleraar Violette Geissen van de Wageningen Universiteit. "Daarnaast zeggen wetenschappers dat het mogelijk schadelijk is voor de menselijke lever en nieren, en voor de hormoonhuishouding." Glyfosaat kan terechtkomen in ons drinkwater en in ons voedsel. Zo werd het vorig jaar in Duitsland gevonden in bier.  En in oktober in ijs van Ben & Jerry's.  

Onkruidverdelger in Nederland

In Nederland wordt het middel al sinds de jaren ’70 gebruikt. Nederland is van plan de stof nog zeker tien jaar te blijven gebruiken. Toxicoloog Paul Scheepers van de Radboud Universiteit Nijmegen zegt dat de gevaren niet vaststaan. Ook zegt hij dat er verbanden zijn gevonden, maar geen oorzakelijk verband. “Het is moeilijk om te bewijzen dat glyfosaat al deze problemen veroorzaakt.” Er wordt al aan boeren gevraagd om te minderen met glysofaat, zegt Jaap van Wenum van vakgroep Akkerbouw LTO Nederland. Er is echter nog geen duurzaam alternatief. 

Moeizaam stemmen

De vele voors- en tegens in de wetenschap maken het een lastige beslissing voor de Europese Unie. De stemming is om die reden al meerdere keren vertraagd. Frankrijk, België, Oostenrijk en Italië willen glyfosaat verbieden. Nederland en Spanje voorlopig nog niet. 
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.