Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Exotische dieren in historisch Amsterdam

  •  
09-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
464 keer bekeken
  •  
Menagerie van Blaauw Jan - detail

© Menagerie op de binnenplaats van de herberg van Jan Berentsz Westerhof of Blaauw Jan op de Kloveniersburgwal te Amsterdam in 1751. Deel van prent door Christian Friedrich Fritzsch

Een neushoorn, een olifant, een kasuaris en een leeuw. In de Gouden Eeuw was Amsterdam de handelsstad van de wereld. Naast specerijen en vele andere nieuwe producten namen de zeelui ook met grote regelmaat dieren mee uit den vreemde.
In de zeventiende en achttiende eeuw vormde Amsterdam daarom het hart van de handel in exotische dieren.

Menagerie

De dieren zoals leeuwen, gieren, papegaaien en stekelvarkens gingen naar particulieren en naar een zogenaamde menagerie, de voorloper van onze huidige dierentuin. De meest bekende menagerieën waren Blauw Jan aan de Kloveniersburgwal of herberg De Witte Oliphant op de Botermarkt (het huidige Rembrandtplein).
Blauw Jan omringd door zijn dieren met rechts de koningsgier.

© Blauw Jan omringd door zijn dieren met rechts de koningsgier. Tekening door Jan Velten, ca. 1700

 Blauw Jan omringd door zijn dieren met rechts de koningsgier. Tekening door Jan Velten, ca. 1700

Ria Winters

Een Amsterdammer die regelmatig een bezoek bracht een deze plekken was Jan Velten, die omstreeks 1700 een groot aantal dieren tekende en schilderde. In het boek "Exotische dieren in historisch Amsterdam"  gebruikt auteur Ria Winters de tekeningen van Velten en andere getuigenissen om de geschiedenis van de dieren in de Gouden Eeuw te Amsterdam te beschrijven. Zelf heeft ze ook tekeningen gemaakt van de exotische dieren in de stad.
Toerako’s in de nok van de volière van Blauw Jan

© Toerako’s in de nok van de volière van Blauw Jan door Ria Winters

Menagerie van Blaauw Jan

© Menagerie op de binnenplaats van de herberg van Jan Berentsz Westerhof of Blaauw Jan op de Kloveniersburgwal te Amsterdam in 1751. Prent door Christian Friedrich Fritzsch

Meer over:

amsterdam, exotische
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.