Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Expeditie naar vulkaaneiland

  •  
07-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
janmayen201402c.jpg
Het is een vulkaaneiland in de Noordelijke ijszee, tussen Groenland en Noorwegen, met een Nederlands tintje: Jan Mayen. Wetenschappers van het Arctisch Centrum en het Willem Barentsz Poolinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen gaan de komende weken op expeditie naar het vulkaaneiland .  
De onderzoekers willen de complete beschrijvingen die gemaakt zijn in 1983, bij de eerste expeditie, vergelijken met de huidige archeologische en biologische waarden op het hele eiland. Verder wordt er op de vulkaan een kwikmeter geplaatst, wordt er onderzoek gedaan aan de vegetatie en worden er walvistellingen gedaan
Vulkaaneiland
Jan Mayen is een afgelegen vulkaaneiland, 600 kilometer ten noorden van IJsland en 500 kilometer ten oosten van Groenland. Het is 400 jaar geleden (her)ontdekt door Jan Jacobsz Mayen, een walvisvaarder uit Amsterdam. Het eiland herbergt nog resten van de 17de eeuwse Nederlandse walvisvaart.
Louwrens Hacquebord, emeritus hoogleraar Arctische en Antarctische wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, deed 30 jaar geleden voor het Arctisch Centrum ook al onderzoek op Jan Mayen. Hacquebord werd bekend dankzij zijn onderzoek naar de 17e eeuwse walvisvaarders nederzetting Smeerenburg. Later deed Hacquebord archeologisch en historisch onderzoek naar de exploitatie van de polaire gebieden en de geopolitieke gevolgen. Mede dankzij de inzet van Hacquebord werd Nederland in 1996 waarnemer in de Arctische Raad.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Foto: Alfred Wegener Institute
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.