Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extra woonruimte voor vogels en vleermuizen

  •  
20-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Huismussen

© huismussen, fotograaf: pietbroekhof

Brabantse steden gaan meer nest- en verblijfsplekken creëren in de binnenstad. Stadsvogels en vleermuizen zijn al honderden jaren afhankelijk van mensen voor hun woonruimte. Door isolatie en betere afdichting van gaten en kieren onder daken hebben deze dieren het moeilijk gekregen. Breda, Eindhoven, Helmond, ’s-Hertogenbosch en Tilburg gaan daar wat aan doen. 

Meer nest- en verblijfsplekken

Vogelbescherming Nederland en de Zoogdierenvereniging gaan samen met de betrokken steden de nest- en verblijfsplekken flink uitbreiden. Het gaat hierbij voornamelijk om nesten voor gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen. Door bij renovaties en nieuwbouw rekening te houden met vogels en vleermuizen is de achteruitgang tegen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door neststenen in te metselen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het toegankelijk maken van kerktorens en -zolders. 

Minder overlast van insecten

Het voordeel voor de inwoners is dat deze dieren grote aantallen insecten eten. Zo helpen vleermuizen en vogels de overlast van bijvoorbeeld muggen en vliegen te verminderen. Daarnaast zijn zij leuk voor het oog en laten de soorten zien dat natuur en de stad met elkaar verbonden zijn.  

Samenwerking gemeenten

De vijf Brabantse gemeenten slaan de handen ineen met verschillende partijen om de extra woonruimte voor vogels en vleermuizen te realiseren. Naast de Vogelbescherming en de Zoogdiervereniging zijn er woningcorporaties, projectontwikkelaars, architecten en aannemers betrokken. De provincie Noord-Brabant financiert voor een groot deel deze extra woonruimte voor vogels en vleermuizen.
Bron: Vogelbescherming Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.