Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
30-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Grote kruisbek man

© Grote kruisbek. Fotograaf: karelbuitenkam

Afgelopen najaar werd Nederland overspoeld door een grote golf met grote kruisbekken. Op een aantal plekken worden ze momenteel nog steeds gezien. Volgens SOVON Vogelonderzoek lijkt het alsof er dit voorjaar exemplaren in ons land gaan broeden.
De kruisbek en ook de grote kruisbek behoren tot de vroege broeders. In februari zijn ze vaak al volop bezig met nestbouw, maar ze kunnen ook iets later nog beginnen. De twee soorten lijken veel op elkaar, al heeft de grote kruisbek een naar verhouding wat zwaardere kop en grotere snavel.
Na de vorige najaarsgolf met grote kruisbekken zijn uiteindelijk ook enkele exemplaren in Nederland gaan broeden. SOVON roept iedereen op om mogelijk broedgevallen van deze vogel in kaart te brengen en door te geven.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .

Meer over:

fenolijn, kruisbek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.