Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035 - 67 11 338_08_01_2016

  •  
08-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ijshaar.jpg
In het noorden van Nederland was het deze week even echt winter, met sneeuw, verraderlijke ijzel en de bijbehorende straatschaatsers. Eindelijk kon ook het eerste haarijs worden gemeld.
Baard van de Koning Winter
Haarijs wordt ook wel ijshaar genoemd en staat bekend als 'de baard van Koning Winter'. Het bestaat uit lange dunne ijsdraadjes. Vaak zijn het er zoveel bij elkaar dat het lijkt op wol of stukken stof. Ze ontstaan als er een combinatie is van hoge luchtvochtigheid, lichte vorst en er geen sneeuw ligt.
haarijs_geestgeluk
Fotograaf geestgeluk
Het blijkt dat het hout waar haarijs op groeit altijd is aangetast door verschillende winteractieve schimmels. Deze schimmels produceren koolzuurgas en water dat door zeer kleine openingen in het hout (houtstralen) naar buiten wordt geperst. Als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt, bevriest het water meteen tot een haarachtige structuur.
Bloeiende planten
In de rest van het land staat nog steeds veel in bloei. De waarnemingsites staan vol met sneeuwklokjes, gele kornoelje, speenkruid en in bloei staande hazelaars, en ook onze fenolijn barst bijna uit zijn voegen.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.