Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 12 augustus 2018

  •  
14-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
21818b9d-dec7-441e-a102-3ada5e40f2c0.jpg&w=370
Op de Lonnekerberg in Overijssel is de weidesprinkhaan herontdekt. De laatste waarneming van dit insect in Nederland dateert van 26 jaar geleden bij Denenkamp. Daarmee leek de weidesprinkhaan verdwenen uit ons land. 

Beekherstel

Ecoloog Martijn Bunskoek trof de sprinkhaan aan en ziet de terugkomst ervan als de kroon op de beekherstelwerkzaamheden die Landschap Overijssel op de Lonnekerberg heeft uitgevoerd. Een intensief gebruikt weiland is ondiep afgegraven waardoor het water dat lokaal uit de grond komt, op natuurlijke wijze als beek door het gebied kan stromen. Door de maatregelen, en het beheer dat onder andere bestaat uit later maaien, is het gebied aantrekkelijk geworden voor insecten en ook voor sprinkhanen.
De weidesprinkhaan lijkt sterk op de kustsprinkhaan, maar is te onderscheiden door subtiele verschillen in de vleugeladering. Het makkelijkste verschil is echter het geluid. De kustsprinkhaan maakt een zacht snorrend geluid; de weidesprinkhaan een meer krassend geluid met een opvallende versnelling aan het eind.

Algemeen in Europa

De weidesprinkhaan is vrij algemeen in grote delen van Europa. In Duitsland is het een van de algemeenste sprinkhanen. Het is daarom opmerkelijk dat de soort in Nederland heel weinig gevonden is. Er zijn populaties bekend bij Venlo aan het eind van 19e eeuw en Denekamp in de jaren 1940. Opvallend is dat in 1992 een enkel vrouwtje werd gevonden bij Denekamp. Ook het mannetje dat nu is waargenomen werd in de buurt van Denekamp aangetroffen. Dit zou kunnen betekenen dat er ter plekke al die tijd een populatie aanwezig is geweest. Omdat de Duitse populaties niet ver weg zijn, kan de soort onder gunstige omstandigheden af en toe in Nederland opduiken. Het zal interessant zijn om in de komende periode de situatie ter plekke verder te onderzoeken.
(Bron: Martijn Bunskoek)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.