Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
20-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Grote kruisbek

© Fotograaf: erikruiterman

Op diverse plekken in Nederland zijn de afgelopen weken flinke aantallen grote kruisbekken waargenomen. Zoals op Texel en in het Leersumse Veld. Net als de pestvogel is het een soort die regelmatig in het najaar bij ons te zien is. Vermoedelijk hebben deze ‘invasies’ te maken met voedselbeschikbaarheid in de broedgebieden in Scandinavië, Rusland en de Baltische Staten.
De grote kruisbek ziet eruit als een wat gedrongen papegaaitje, met een dikke stierennek en een zware snavel, met een knikje erin.
De vogel is lastig te onderscheiden van de (gewone) kruisbek. Kenmerkend is zijn roepje wat lijkt op het ‘kiep kiep’ geluid van zijn broertje de kruisbek, maar dan harder en met een ‘bellende U-klank.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .

Meer over:

fenolijn, kruisbek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.