Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
22-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
blauwe_kiekendief_wlaan1.jpg

© Fotograaf: Wlaan1

De blauwe kiekendief wordt ‘s winters een steeds zeldzamere verschijning in Nederland. Dat blijkt uit de langjarige ‘PTT tellingen’ van SOVON Vogelonderzoek. Ook als broedvogel neemt de kiekendief overigens al jaren af.
Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de achteruitgang. Mogelijk blijven de blauwe kiekendieven ’s winters dichter bij hun broedgebieden in Scandinavië of Rusland.
Uit Nederlands zenderonderzoek in 2015 bleek dat sommige kiekendieven in Rusland te broeden, tussen Moskou en Sint-Petersburg.
De blauwe kiekendief is te herkennen aan de witte stuit in de vlucht. De bruine kiekendief heeft het niet. Op zijn menu staan onder meer kleine zoogdieren als konijnen, maar ook vogels.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Bron: SOVON
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.