Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
29-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Doorschijnende zakpijp

© Doorschijnende zakpijp - bron Peter H. van Bragt

In het Grevelingenmeer is een doorschijnende zakpijp met twee anussen ontdekt. Opmerkelijk want gewoonlijk hebben zakpijpen, net als de meeste andere organismen, er slechts één anus. Een vrijwilliger van Stichting ANEMOON kwam het wonderlijk dier tegen na ruim 4300 duiken.
De doorschijnende zakpijp (Ciona intestinalis) heeft naast de instroomopening waardoor het voedsel binnen komt, niet één, maar twee twee functioneel ontwikkelde anussen waardoor restmateriaal naar buiten gaat. Het dier is aangetroffen op een diepte van ongeveer 8 meter in het Grevelingenmeer. Het is waarschijnlijk een bizarre ontsporing geweest in het embryonale stadium, dat tot deze anatomische afwijking heeft geleid. Een van de twee duikers had net zijn 4300ste duik gemaakt maar deze speling van de natuur nog nooit eerder in de Nederlandse kustwateren of elders in de wereld gezien.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.