Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
31-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
landkaartje_owzijlstra

© Landkaartje - fotograaf o.w.zijlstra

Sommige vlindersoorten hebben dit jaar een extra generatie. En dat heeft alles te maken met de warme zomer. Volgens de Vlinderstichting hebben soorten als de kleine ijsvogelvlinder, het heideblauwtje, het groot dikkopje, het veenhooibeestje en de grote vuurvlinder dit jaar vermoedelijk een tweede generatie. En die vliegen nu, in de nazomer, rond. Normaal vliegen ze tot begin augustus. De vlinders die dan vliegen, planten zich voort en de vrouwtjes zetten hun eitjes af. De rupsen beginnen te eten en overwinteren, waarna ze zich in de volgende voorzomer verpoppen.
Opvallend is dat er momenteel veel grote landkaartjes worden gezien, ook een extra (derde) generatie.
Of het ook goed nieuws is, zo’n extra generatie vlinders is de vraag. Dat hangt ervan af of ze zich ook succesvol voortplanten. En dat betekent dat de vrouwtjes nog voor de eerste echte nachtvorst hun eitjes moeten hebben afgezet en dat deze eitjes zich moeten hebben ontwikkeld tot rups.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Bron: Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.