Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
12-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Kolibrievlinder

© Fotograaf: Trudy d’Anjou

Het is het beste jaar voor de kolibrievlinder ooit in Nederland. Vermoedelijk vanwege de extreem warme zomer. Dat meldt de Vlinderstichting. Nog nooit zijn zoveel waarnemingen van deze wonderlijk vliegende vlinder doorgegeven. 2015 was ook een topjaar voor de kolibrievlinder, maar hoogstwaarschijnlijk is 2018 een beter jaar. Opvallend is ook het enorme aantal filmpjes van de kolibrievlinder, die Vroege Vogels dit jaar heeft binnengekregen.
Compilatie kolibrievlinders in het najaar:  
Filmers: Gerrit Stronks Aalten, Marieke Vinckers, Silas van Brakel, Erik de Rijke, Lieke Kortenhorst, Hilde Bronder en Marloes Lunenborg.
De warmte zorgt ervoor dat de kolibrievlinder deze zomer meer vlieguren kon maken dan in andere jaren. Hij hoeft minder energie te steken om warm te worden, de zon doet al het werk. 
De kolibrievlinder is een trekvlinder, die in Nederland niet in de winter kan overleven. In het voorjaar komt hij vanuit het zuiden onze kant op, plant zich voort en sterft. De nakomelingen trekken in het najaar weer terug. Hij lijkt sprekend op een kolibrie (de vogel) zowel qua uiterlijk als qua gedrag, vandaar dat veel mensen hem nogal eens denken, dat ze de exotische vogel in de tuin hebben. De kolibrievlinder heeft een dik lijfje en snel bewegende vleugels, waarmee hij stil in de lucht kan hangen als hij met zijn lange roltong nectar uit de bloem aan het zuigen is.
Meer dagvlinders hebben dit jaar geprofiteerd van de extreem warme en droge zomer. Zo zijn er aanwijzingen dat er tweede generaties zijn van de kleine ijsvogelvlinder, het heideblauwtje, het groot dikkopje, het veenhooibeestje en de grote vuurvlinder, aldus de Vlinderstichting.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Bron: Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.