NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Fenolijn 035-6711338

  Fenolijn_mobiel_63.jpg

  Na een warm voorjaar en een hete, droge zomer zijn ook de temperaturen dit najaar tot nu behoorlijk hoog. En dat resulteert in allerlei fenologisch interessante waarnemingen, van laat vliegende vlinders, tot talloze planten die nu nog in bloei staan. Tegelijkertijd is het de laatste weken weer extreem droog, en dat heeft nog steeds gevolgen voor de natuur. Immers, het waterpeil staat extreem laag.

   

  Een opvallend gevolg van de aanhoudende warmte is dat de afgelopen tijd actieve zandbijen zijn gemeld. Soorten als de asbij en de meidoornzandbij vliegen normaal alleen in het voorjaar, maar worden nu gezien.

  Andere typische lentesoorten die zijn waargenomen, zijn de goudpootzandbij, het roodgatje, de viltvlekzandbij en het vosje. Eén van de viltvlekzandbijen had zelfs een waaiertje in het achterlijf: een parasitair insect dat normaal gesproken alleen in het voorjaar gevonden wordt.

  Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338.

  Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender.

  Bron: EIS Kenniscentrum Insecten

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media