Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
19-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fenolijn_mobiel_63.jpg
Na een warm voorjaar en een hete, droge zomer zijn ook de temperaturen dit najaar tot nu behoorlijk hoog. En dat resulteert in allerlei fenologisch interessante waarnemingen, van laat vliegende vlinders, tot talloze planten die nu nog in bloei staan. Tegelijkertijd is het de laatste weken weer extreem droog, en dat heeft nog steeds gevolgen voor de natuur. Immers, het waterpeil staat extreem laag.
Een opvallend gevolg van de aanhoudende warmte is dat de afgelopen tijd actieve zandbijen zijn gemeld. Soorten als de asbij en de meidoornzandbij vliegen normaal alleen in het voorjaar, maar worden nu gezien.
Andere typische lentesoorten die zijn waargenomen, zijn de goudpootzandbij, het roodgatje, de viltvlekzandbij en het vosje. Eén van de viltvlekzandbijen had zelfs een waaiertje in het achterlijf: een parasitair insect dat normaal gesproken alleen in het voorjaar gevonden wordt.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Bron: EIS Kenniscentrum Insecten

Meer over:

bijen, fenolijn, zandbij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.