Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn: Dudeljo vaak te horen

  •  
10-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
715892d4c3.jpg

© Ook de wielewaal komt elk jaar helemaal vanuit Afrika naar Nederland. (fotograaf: bonteklepper)

Opvallend veel wielewalen worden de laatste weken gemeld op ‘ons antwoordapparaat van de natuur’. Jaarlijks zijn er wel enkele luisteraars, die ‘dudeljo’ zien en dan de fenolijn bellen. Maar het lijkt of de geelzwarte vogels zich dit jaar veel vaker laten bewonderen.
Wielewalen maken buidelvormige nesten, goed gecamoufleerd en vaak in de top van een hoge boom, zoals de populier. In mei begint het broedseizoen. Opvallend is dat de jongen van het vorige jaar vaak meehelpen met het voeden van de jongen van de nieuwe generatie.
Meest opvallend van de tropisch gekleurde wielewaal is wel zijn beroemde geluid, het ‘dudeljo’. Bekend geworden uit het kinderliedje ‘de wielewaal’: ‘Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de wielewaal..’
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .

Meer over:

fenolijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.