Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn: veel rupsen, de mezen vliegen massaal uit en een eenzame kwak

  •  
17-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
man vrouw kleine wintervlinder

© Man (r) en vrouw (l) kleine wintervlinder. Fotograaf: paulkreijger

Op veel plekken zijn nu al kale eiken te zien. Dat heeft niets te maken met een zeer vroege herfst, maar met de massale vraat van zowel de grote als de kleine wintervlinder. Volgens de Vlinderstichting wordt plaatselijk wel gesproken van een rupsenplaag. De rupsen zijn met name dol op de jonge bladeren van de eik. Maar ook van de populier, de es, de iep, de esdoorn en de beuk.
Het gaat niet alleen om de twee soorten wintervlinders. Ook de rupsen van de eikenbladroller en de kleine voorjaarsspanner zijn nu massaal aanwezig. De vele rupsen is goed nieuws voor insectenetende vogels als de koolmees.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338. Met dze week naast gierzwaluwen ook een kwak en een zwarte wouw.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.