NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Fietspad met zonnepanelen

  Elementengelegd.jpg

  SolaRoad is de eerste weg ter wereld die zonlicht omzet in elektriciteit. Een nieuwe innovatie op het gebied van energiewinning: het wegennet als een onuitputtelijke bron van groene stroom. 

  Proeftracé SolaRoad
  De SolaRoad is ontwikkeld door TNO in samenwerking met Provincie Noord-Holland, Imtech en Ooms Civiel. Het proeftracé bestaat uit zeventig meter fietspad in Krommenie. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte. De andere zijde heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende toplagen te testen.

  Stroom
  Hoeveel stroom het pad oplevert wordt de komende periode getest. Op termijn kan de zonnestroom uit de weg toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s (die er overheen rijden) en huishoudens.

  Gedurende drie jaar worden diverse metingen en tests uitgevoerd om SolaRoad verder te ontwikkelen. De testen moeten antwoord geven op vragen als: Hoe gedraagt het zich in de praktijk? Hoeveel energie levert het op? En hoe is het om eroverheen te fietsen? In de aanloop naar de aanleg is het pad in het laboratorium getest zodat het voldoet aan alle (veiligheids)eisen voor wegdekken. 

  Klik hier voor meer informatie over SolaRoad.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio