Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fijnstof meten met je mobiel

  •  
26-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
ipsex.jpg
Iedereen met een i-Phone kan de komende maanden meedoen met het in kaart brengen van de luchtvervuiling in Nederland. Met de zogeheten iSPEX , een opzetstukje voor je telefoon. Het plan is om op twee heldere dagen in mei en juni met 10.000 mensen tegelijkertijd een meting te doen en zo het fijnstof in kaart te brengen. Het is daarmee één van de grootste citizens science projecten ooit.
Fijnstof meten met iPhone
We geven 100 iSPEX-opzetstukjes weg voor op de iPhone. Meet hiermee de luchtvervuiling. Doe mee en meld je aan  (vanaf zondag)
Het onderzoeksproject is bedacht door een team van wetenschappers het KNMI, NOVA (onderzoeksschool voor astronomie), SRON (het Nederlandse instituut voor ruimte onderzoek), het RIVM en Universiteit Leiden. Zij wonnen met dit idee vorig jaar de Academische Jaarprijs.
Hoe werkt het?
Jouw metingen, en die van 9.999 andere Nederlanders worden centraal verwerkt tot een fijnstof-kaart van Nederland, waarmee je daadwerkelijk een steentje bijdraagt aan atmosferisch onderzoek. Alle meetgegevens worden ingezet om de eerste stap te zetten om de gezondheidsrisico’s van fijnstof beter in kaart te brengen, om vulkaanaswolken die het vliegverkeer verstoren te helpen identificeren, en om de onduidelijkheid over de invloed van fijnstof in het klimaatdebat te verkleinen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.