Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Filmpje: kluwen van rupsen maakt schokkerige beweging

  kluwen rupsen

  Jonge rupsen van de kleine vos zitten in een kluwen bij elkaar. Ze maken een soort puls-achtige beweging. Waarom doen ze dit?

  Vijanden

  De groep rupsen maakt schokkerige bewegingen. Dit doen ze om vijanden af te schrikken en weg te jagen. Een van de grootste vijanden van de jonge rups is de sluipwesp, die zijn eitjes in de vetreserves van een nog kleine rups legt. Terwijl de rups zich vol eet en langzaamaan groeit, voeden de sluipwesplarfjes zich meteen met het net gevormde rupsenvet. Pas vlak voordat de rups verpopt, eten de larven de ingewanden van de rups op. Ze maken zo optimaal gebruik van de groeiende rups.

  Doordat de rupsen een plotselinge beweging maken, schrikt de sluipwesp en vliegt zij weg. Bekijk de beelden hieronder om dit goed te zien.


  Gefilmd door Lieke Kragt.

  Rupsen-samenleving

  Het vrouwtje van de kleine vos legt haar eieren op de onderkant van een brandnetelblad. De eitjes worden in groepen van wel 60 tot 100 eieren bij elkaar afgezet. Als de jonge rupsen na twee weken uit het ei komen, spinnen ze enkele bladeren waarin ze gezamenlijk leven. De grootte van de groep varieert van enkele tot honderden rupsen. Wat betreft voedsel zijn de rupsen kritisch, ze eten enkel brandnetels. Pas in de laatste stadia voordat ze gaan verpoppen, leven de rupsen meer solitair.

  Met dank aan: Jurriën van Deijk, Vlinderstichting

  Geplaatst in: Zelf Geschoten

Meer in Zelf Geschoten