Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Finale NK Merelzang

  •  
03-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
merel_30.jpg
Van Texel tot Limburg en van Zeeland tot Friesland. Uit het hele land ontving Vroege Vogels de afgelopen maanden honderden opnames van merelzang. Meer dan 200 mensen stuurden hun favoriete Turdus merula in. Na lang beraad maakt de jury van de Nederlandse Merelkampioenschappen zondag de shortlist bekend. Daarna is het aan u om te bepalen welke merel het mooiste lied heeft.
Merelkampioenschappen
In 2010 werd de merel verkozen tot de mooiste zanger van alle vogels in Nederland. Twee jaar later werd zijn zang zelfs uitgeroepen tot het allermooiste natuurgeluid. De 1 miljoen mannetjes zingen zeker niet allemaal even mooi. Sterker nog, sommige merels zijn enorm saai en anderen zingen zo vals als een kraai, aldus geluidenverzamelaar Henk Meeuwsen. Hij bedacht de merelverkiezing. Melodieus of niet, zeker is dat ze heel erg verschillend kunnen zingen.
Hollandse Blackbird
De winnaar krijgt in elk geval een kilo biologische rozijntjes en een vogelbadje, maar zijn eeuwige roem komt in een ode aan hem van Ellen ten Damme. Eén van de beroemdste singer-songwriter nummers uit de muziekgeschiedenis is ‘Blackbird’ van Beatle Paul McCartney. Voor de merelzang maakte men in 1968 een stukje merelzang uit het grote geluidenarchief van de Abbey Road Studio’s. De merel werd achteraf, toen het lied verder helemaal af was toegevoegd. “Dat kan beter”, volgens Vroege Vogels. “Wij gaan niet voor zomaar een vogel, maar voor de Nederlands Kampioen en het lied wordt gecomponeerd en aangepast aan de zangkwaliteiten van de winnende vogel.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.