NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Finalisten Groenste Politicus 2018

  genomineerd_groenstepoliticus

  Natuurmonumenten maakt zondag in Vroege Vogels bekend wie de groenste politicus is van 2018. Nog drie genomineerden zijn in de race voor de felbegeerde groene titel. Opmerkelijk is dat er dit jaar geen enkel Tweede Kamerlid de finale heeft gehaald. De drie kanshebbers werken juist allemaal in de provinciale politiek. En dat is extra bijzonder, omdat we aan de vooravond staan van de statenverkiezingen (woensdag 20 maart). Al komen op radio, tv en in de kranten vooral de bekende politieke kopstukken uit Den Haag voorbij om hun zegje te doen.

  De drie genomineerden voor de groenste politicus zijn Hagar Roijackers (Statenlid Brabant, GroenLinks), Adnan Tekin (Gedeputeerde Noord-Holland, PvdA) en Annemieke Wissink-Berkers (Statenlid Overijssel, PvdA). Ze bleven over na een publieksstemming waarbij gekozen kon worden uit een longlist van tien politici. De jury bestaat uit Marc van den Tweel (directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (directeur NIOO) en Koos Dijksterhuis (schrijver en columnist).

  Over de genomineerden
  Annemieke Wissink-Berkers: Namens PvdA lid van Provinciale Staten in de provincie Overijssel. In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart aanstaande voert ze de PvdA-lijst aan.

  Adnan Tekin: Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland namens de PvdA. Hij ontfermt zich onder andere over de portefeuilles natuur, milieu, arbeidsmarkt en Schiphol.

  Hagar Roijackers: Sinds mei 2014 Statenlid namens GroenLinks in de provincie Brabant. In de afgelopen periode was ze woordvoerder landbouw, natuur en omgevingsdiensten. In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart aanstaande voert ze de GroenLinks-lijst aan.

  Provinciale editie
  In aanloop naar de Provinciale verkiezingen, besloot Natuurmonumenten om de verkiezing dit jaar uitsluitend open te stellen voor Provinciale politici. Genomineerd waren vijf Statenleden en vijf Gedeputeerden. De genomineerde volksvertegenwoordigers hebben zich het afgelopen jaar zichtbaar ingezet voor natuur en landschap; de Statenleden behaalden met 54% van de stemmen een kleine meerderheid.

  Geplaatst in: Nieuws

Media