NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Flamingo's kleuren Veluwemeer roze

  vv_newsimg_85323.jpg
  Flamingo

  Aan de rand van het Veluwemeer vlak bij het terrein van het Dolfinarium zit sinds enkele dagen een groep roze flamingo's. Volgens een woordvoerster van het dolfinarium gaat het om twintig tot 25 van deze uitheemse vogels. "Het is een heel bijzonder gezicht, flamingo's in een Nederlands winters landschap", zei de woordvoerster dinsdag.

  Volgens Martin Plomp, secretaris van vogelspotterclub de Dutch Birding Association, is de aanwezigheid van flamingo's in Nederland op zich niet uniek. "Maar het aantal vogels is wel bijzonder. Zo nu en dan wordt wel eens een roze of Chileense flamingo in Nederland waargenomen, maar een groep van bijna 25 exemplaren komt niet elke dag voor", legt Plomp uit.

  Plomp denkt dat de groep afkomstig is uit Duitsland. "We weten dat daar in een natuurgebied roze flamingo's zitten. Het gaat om dieren die ontsnapt zijn uit Europese dierentuinen en elkaar hebben gevonden. Het kan zijn dat die groep de Nederlandse grens is overgestoken."

  In Nederland en andere Europese landen is de witte of Europese flamingo wel een redelijk normale verschijning. "We hebben er vorige week nog een gespot op het Lauwersmeer", zegt Plomp. De roze soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar broedt ook in subtropische gebieden in Zuid-Europa, zoals de Camargue in Zuid-Frankrijk. De roze kleur ontstaat door het eten van kreeftjes. De vogelsoort kan flink oud worden. In Blijdorp in Rotterdam zitten flamingo's van wel zestig jaar.

  (Bron: ANP)

  Geplaatst in: Nieuws