NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Flamingo's op het Grevelingenmeer

  flamingo

  Op het Grevelingenmeer kun je momenteel exotisch aandoende bezoekers zien: flamingo’s! Elk jaar komt deze groep vanuit het broedgebied in Duitsland naar dit meer om te overwinteren.

  De Grevelingen is aantrekkelijk omdat de flamingo's er de hele winter kunnen foerageren. Het meer is zout en vriest maar zeer zelden dicht. Zo kan de groep de hele winter algen en vlokreeftjes uit het water filteren met hun grote bek.

  Samengestelde groep

  De groep is samengesteld uit drie soorten flamingo’s: de grote flamingo, de Chileense flamingo en de Caribische flamingo. Alleen de kleine flamingo, die ook in Nederland voorkomt, houdt zich liever afzijdig van de groep.

  De kleine en grote flamingo’s kunnen vanuit Afrika en Zuid Europa op eigen kracht in ons land terecht zijn gekomen. De andere twee soorten zijn waarschijnlijk weggevlogen uit gevangenschap of bewust losgelaten.

  Flamingomelk

  In de groep zitten ook een aantal jongen, te herkennen aan hun grijze verenkleed. De hele dag bedelen ze bij hun ouders om voedsel. Met hun snavel happen ze naar de snavel van hun ouders.

  Als kuiken kregen ze iets heel bijzonders: flamingomelk. Een voedselrijk papje dat de ouders in hun slokdarm aanmaken en vervolgens in de bek van het jong druppelen. Maar de jongen zijn nu oud genoeg om zelf eten bij elkaar te zoeken. Toch blijven ze schooien in de hoop op een makkelijke maaltijd. 

  Bekijk voor meer informatie de site van Flamingo’s in Nederland

  Geplaatst in: Fragment TV

Media