NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • ‘Fokken van designer cats moet verboden worden’

  Bambino Sphynx
  Bambino Sphynx, bron: Dier&Recht

  Dier&Recht wil een verbod op het fokken van zogenaamde ‘designer cats’. Fokkers creëren steeds meer van dit soort katten: katten zonder vacht, zonder snorharen, zonder staart of met extreem korte pootjes. De schadelijke gevolgen voor de dieren, zoals invaliditeit, aantasting van het waarnemingsvermogen of risico op zonnebrand, worden genegeerd.

  De Bambino Sphynx

  Neem de Bambino Sphynx, de kale kat op de foto. Doordat deze dieren geen vacht hebben, kunnen ze niet tegen kou, verbranden ze in de zon en raken ze snel gewond. Door de korte poten lopen ze moeilijk en kunnen ze slecht springen of spelen. Ze hebben vaak een scheve rug en een afgeplatte borstkas waardoor ze benauwd zijn. Ze hebben geen snorharen. Ze voelen zich kat, maar zijn zo aangepast dat het moeilijk is zich als een kat te gedragen, stelt Dier&Recht.

  Fokken in strijd met de wet

  Sinds 1 juli 2014 is artikel 3.4 Besluit houders van dieren in werking getreden. Dit artikel verbiedt het fokken van gezelschapsdieren met een hoog risico op erfelijke aandoeningen. Bij de Bambino Sphynx is volgens Dier&Recht duidelijk sprake van het overtreden van deze wet.

  Directeur Dier&Recht

  Hans Baaij, directeur Dier&Recht: “Het is ziek dat mensen dit soort mismaakte, ongelukkige katten willen fokken of bezitten. Wanneer treedt de overheid eindelijk op? Wat ons betreft mogen zowel fokkers als kopers beboet worden vanwege dierenmishandeling.”

  Petitie Cruel not cute

  Dier&Recht is een petitie begonnen voor een verbod op het fokken van designer cats als de Bambino Sphynx.

  bron: Dier&Recht

  Geplaatst in: Actie