Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fotoserie: fraai gevormde zwammen

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Mycena Galericulata

© Mycena Galericulata, fotograaf: ansbissels

Paddenstoelen en zwammen horen echt bij de herfst. Maar hoewel de herfst al bijna voorbij is, worden er nog tientallen foto’s van prachtige zwammen op de fotopagina geplaatst. Er zijn ontzettend veel verschillende zwammen met intrigerende vormen. We hebben een paar fraaie soorten onder elkaar gezet in deze fotoserie.
Een grote groep van kleine zwammetjes in Nederland is de mycena. Ze horen bij de plaatjeszwammen, zijn klein, sierlijk en hebben een lange stengel. In Nederland komen meer dan 80 verschillende mycena’s voor.
mycena

© mycena, fotograaf: ansbissels

Mycena, fotograaf: ansbissels
Als je de gewone wimperzwam wilt zien, moet je goed opletten. De rode schijfjes zijn namelijk maar een halve tot één centimeter groot (of klein).
Gewone wimperzwam, foto: postkat  
Aan de rand van het Savelsbos in Zuid-Limburg fotografeerde pomona deze koraalzwam. 
Koraalzwam, fotograaf: pomona
Deze roodbruine zwam heet judasoor. Hij groeit voornamelijk op vlierstruiken. Het schijnt dat de naam verwijst naar Judas, de verrader van Jezus, die zichzelf verhing aan een vlier.
judasoor

© Judasoor, fotograaf: jokevandepoppe

Judasoor, fotograaf: jokevandepoppe
De geweizwam is ook zo'n grillige zwam net als de koraalzwam. Je kunt de soort het hele jaar vinden op dode takken en stronken.
Geweizwam, fotograaf: boogschutters
Net als de judasoor spreekt ook de pruikzwam tot de verbeelding. Het is een grote (25- 50 centimeter), witte bol die groeit op stamwonden van oude loofbomen. 
Pruikzwam, fotograaf: jokevandepoppe
Euroblinkie zette het kleverig lindebekertje op de foto, een hele zeldzame zwam. De soort komt voor in twee vormen. In de vorm zoals deze steeltjes en in de vorm van een soort  bekertje .
kleveriglindebekertje euroblinkie

© kleverig lindebekertje, fotograaf euroblinkie

Kleverig lindebekertje, fotograaf euroblinkie
Heb jij nog een mooie zwamfoto? Plaats hem dan op onze fotopagina.

Meer over:

herfst, paddestoel, zwam
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.