NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Fotoserie: fraai gevormde zwammen

  Mycena Galericulata
  Mycena Galericulata, fotograaf: ansbissels

  Paddenstoelen en zwammen horen echt bij de herfst. Maar hoewel de herfst al bijna voorbij is, worden er nog tientallen foto’s van prachtige zwammen op de fotopagina geplaatst. Er zijn ontzettend veel verschillende zwammen met intrigerende vormen. We hebben een paar fraaie soorten onder elkaar gezet in deze fotoserie.

  Een grote groep van kleine zwammetjes in Nederland is de mycena. Ze horen bij de plaatjeszwammen, zijn klein, sierlijk en hebben een lange stengel. In Nederland komen meer dan 80 verschillende mycena’s voor.

  Mycena, fotograaf: ansbissels

  Als je de gewone wimperzwam wilt zien, moet je goed opletten. De rode schijfjes zijn namelijk maar een halve tot één centimeter groot (of klein).

  Gewone wimperzwam, foto: postkat 

  Aan de rand van het Savelsbos in Zuid-Limburg fotografeerde pomona deze koraalzwam. 

  Koraalzwam, fotograaf: pomona

  Deze roodbruine zwam heet judasoor. Hij groeit voornamelijk op vlierstruiken. Het schijnt dat de naam verwijst naar Judas, de verrader van Jezus, die zichzelf verhing aan een vlier.

  Judasoor, fotograaf: jokevandepoppe

  De geweizwam is ook zo'n grillige zwam net als de koraalzwam. Je kunt de soort het hele jaar vinden op dode takken en stronken.

  Geweizwam, fotograaf: boogschutters

  Net als de judasoor spreekt ook de pruikzwam tot de verbeelding. Het is een grote (25- 50 centimeter), witte bol die groeit op stamwonden van oude loofbomen. 

  Pruikzwam, fotograaf: jokevandepoppe

  Euroblinkie zette het kleverig lindebekertje op de foto, een hele zeldzame zwam. De soort komt voor in twee vormen. In de vorm zoals deze steeltjes en in de vorm van een soort bekertje.

  Kleverig lindebekertje, fotograaf euroblinkie

  Heb jij nog een mooie zwamfoto? Plaats hem dan op onze fotopagina.

  Geplaatst in: Fotoserie

Meer in Fotoserie