NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • ‘Frankrijk mag de grutto niet afschieten’

  Grutto
  Fotograaf: rob-wijn

  De EU moet optreden als er in Frankrijk op de grutto wordt gejaagd. Dat heeft europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) afgedwongen bij de Europese Commissie.

  Schreijer-Pierik stelde eerder al vragen over de jacht omdat Franse regio’s plannen zouden hebben om de jacht op de bedreigde vogel te openen, terwijl dit verboden is.

  Schreijer-Pierik vindt de eventuele jacht in Frankrijk op grutto's onbegrijpelijk, zei ze in november. "Terwijl provincies met vele miljoenen euro’s Europese steun hebben gewerkt aan weidevogelbeheer. Niet alleen in Nederland, ook in België en andere lidstaten. Het is onbegrijpelijk dat Frankrijk het jachtverbod op de grutto slechts met één jaar heeft verlengd.”

  Boetes

  Frankrijk is zelf verantwoordelijk voor de naleving van de Europese regels, maar als ze dat niet doen, kunnen de Fransen boetes of dwangsommen krijgen. De Europese Commissie benadrukt dat de jacht op een dier niet mag worden hervat als dit dier bedreigd is. De Fransen hebben nog niet officieel laten weten of de jacht heropend wordt.

  Bron: RTV Oost

  Lees hier over de petitie over de jacht op weidevogels

  Geplaatst in: Nieuws