Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ganzen zijn niet dom

  •  
20-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
449 keer bekeken
  •  
Op 1 januari 2014 gaat het ganzenakkoord in: groot afschot van broedganzen en geen jacht meer op de trekganzen die hier overwinteren. Volgens ganzenexpert Maarten Loonen zal de gans zich moeiteloos aan deze nieuwe situatie aanpassen; de gans is namelijk veel slimmer dan we denken.
Het is misschien wel het meest controversiële onderwerp in natuurland van de afgelopen jaren: hoe om te gaan met de alsmaar groeiende groep zomer- en winterganzen in Nederland? Volgens boeren, natuurbeheerders en de politiek is de situatie niet meer te houden. Na jarenlang gesoebat is er dan nu een ganzenakkoord, dat 1 januari ingaat.
Mooi, al die beleidsmakers, boeren, politiek en dierenbeschermers die allemaal iets vinden van de ganzen en allemaal dé oplossing zeggen te hebben. Maar doet de gans niet gewoon waar hij zin in heeft? Volgens ganzenexpert Maarten Loonen zal de gans zich moeiteloos aanpassen aan zijn nieuwe situatie. Maarten Loonen bestudeert al 25 jaar ganzen voor het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen in Spitsbergen...
Elke winter komen miljoenen ganzen daarvandaan naar ons land, evenals uit Scandinavië en Noord-Rusland. Het gaat om zes hoofdsoorten (in aantal): De grauwe gans, de kolgans, de rietgans, de kleine rietgans, de brandgans en de rotgans.
In de uitzending komt SOVON Vogelonderzoek Nederland met opmerkelijk nieuws, onder meer over het aantal ganzen dat jaarlijks wordt afgeschoten en over de effecten van de jacht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.