Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Geef dieren Oostvaardersplassen prikpil'

  •  
06-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Koniks in Oostvaardersplassen

© Fotograaf: djtepas

De populatie edelherten, konikpaarden en Heckrunderen in de Oostvaardersplassen (OVP) zou stabiel kunnen blijven, als de dieren anticonceptie zouden krijgen. Dat kan vrij eenvoudig middels bewerkte zogeheten likstenen in het gebied, door het voer te mengen of via een prikpil toe te dienen. Elke andere oplossing zorgt ervoor dat er na een poosje toch weer te veel grote grazers zijn, die dan weer afgeschoten moeten worden.
Dat bepleit de Werkgroep Diervriendelijk Populatiebeheer woensdagmiddag tijdens een inspraakronde van de provincie Flevoland over het toekomstig natuurbeheer in de Oostvaardersplassen. Het plan is om het aantal grazers in het vogelbeschermingsgebied dit jaar terug te brengen tot maximaal 1100. Bijna 1200 herten en paarden moeten daarvoor afgeschoten worden of verhuizen. Het doden van gezonde dieren is woensdag het heetste hangijzer.

Niet als consumptie

Als er toch herten afgemaakt worden, willen sommige actiegroepen tegen de OVP dat het vlees voor menselijke of dierlijke consumptie wordt gebruikt. Dat heeft het Flevolandse provinciebestuur al laten uitzoeken. Het blijkt verboden te zijn, omdat de grazers wilde, niet-geregistreerde dieren zijn die niet in de voedselketen terecht mogen komen. Natuurgebieden De Hoge Veluwe en de Millingerwaard verkopen wel 'wildernisvlees'.
De Dierenbescherming en de Zoogdiervereniging bepleiten meer ruimte voor de grazers door het Horsterwold bij de Oostvaardersplassen te trekken. De Partij voor de Dieren wil alsnog een verbinding met de Veluwe in Gelderland, maar daar wil die provincie niet aan meewerken.

Verhuizen

Veel vragen zijn er over verhuizing van de dieren naar het buitenland. Actrice Belinda Meuldijk heeft een plan om 180 paarden naar Spanje te brengen. Voor bijna duizend edelherten zou in Oost-Europa plek zijn.
Na de inspraakronde gaat de Statencommissie Duurzaamheid woensdagavond vergaderen over de plannen. Een definitief besluit over de toekomst van de OVP wordt in juli genomen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.