Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen verlenging mestontheffing boeren

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boer_pixabay
De zogeheten POR-regeling (Regeling Ontheffing Productierechten Meststoffenwet) wordt niet verlengd. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. Varkens- en pluimveeboeren wilden dat de regeling tijdelijk werd verlengd zolang hun bodemprocedure tegen de afschaffing niet is afgerond.
De regeling hielp boeren die investeerden in mestverwerking in combinatie met bedrijfsuitbreiding. Zij konden daarbij een ontheffing krijgen voor 50 procent van de zogeheten dierenrechten die voor de uitbreiding nodig waren, met als voorwaarde dat het volledige overschot aan mest zou worden verwerkt.
Het ministerie van Landbouw schafte de regeling op 1 januari af. Ook lopende ontheffingen werden niet verlengd. Het schrappen van de regeling kost de varkens- en pluimveehouderij volgens brancheorganisaties miljoenen euro’s.
Volgens de voorzieningenrechter was echter al langer duidelijk dat de regeling na tien jaar zou eindigen. Ook is het maatschappelijke belang van het handhaven van het fosfaatplafond “van groot belang”.
Bron: ANP

Meer over:

boeren, mest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.