NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Geheime opnames in varkensstal schokken Duitsland

  Varkentje.jpg

  In Duitsland is consternatie ontstaan vanwege in het geheim gemaakte videobeelden, die grove wantoestanden tonen in varkensstallen. De bestuurders van deze varkensstallen zijn prominente figuren in de veehouderij.

  Erbarmelijke omstandigheden

  De beelden, gefilmd door ARIWA, laten gewonde, stervende en dode dieren zien. Ook hebben veel dieren oog- en longaandoeningen als gevolg van de smerige stallucht. In de stallen werden ammoniakwaarden gemeten die tot wel drie keer hoger lagen dan de maximaal acceptabele waarde van 20 PPM. De gevolgen daarvan zijn zichtbaar: de varkens hebben ernstig geïrriteerde en ontstoken oogslijmvliezen. Ook hoesten veel varkens als gevolg van de slechte luchtkwaliteit.

  Beoordeling experts

  De beelden werden overhandigd aan de regionale tv-zender NDR en de krant Süddeutsche Zeitung. Die lieten het materiaal eerst door onafhankelijke experts beoordelen, voordat ze ermee naar buiten traden. "Dit zijn grove overtredingen van de welzijnswet voor dieren en het is zonder meer crimineel te noemen", reageerde dierenarts Diana Plange.

  Parlementariër

  De bestuurders in kwestie zijn de voorzitters van het Zentralverband der Deutschen Schweineproduktion en van de kalkoenenhoudersorganisatie VDP en de voorzitters van twee onderafdelingen van de machtige boerenfederatie DBV. Een van de twee laatsten is bovendien CDU-parlementariër in de Bondsdag. Een van hen heeft inmiddels toegegeven dat er problemen zijn op zijn bedrijf en dat hij spijt heeft van de beelden die in de reportage werden getoond.

  Bron: Varkens in Nood & NOS

   

  Geplaatst in: Nieuws